Latest News

Tuesday, 5 January 2016

Pameran Kegemilangan Tamadun Islam di Muzium Kedah #DiscoverKedah2016


YAB Menteri Besar Kedah, Dato Seri Haji Mukhriz Tun Mahathir merasmikan Pameran Kegemilangan Tamadun Islam di Muzium Negeri Kedah. Program yang berlangsung selama 3 bulan ini mempamerkan ciptaan cendiakawan Islam ketika kegemilangan tamadun Islam dahulunya.

Dalam sidang media YAB Dato Seri Hj Mukhriz Tun Mahathir, beliau menekankan bahawa penting juga cara bagaimana pameran ini membuktikan kepada kita tentang tamadun Islam, berkurun lamanya tapi tidak asing daripada inovasi dan kerja-kerja saintifik.

Beliau juga berpendapat, jauh sekalilah Islam menganggap bahawa sains dan teknologi itu suatu yang sekular, tidak langsung ada kaitan dengan agama, sebaliknya bagi umat Islam itu sendiri, mereka harus memahami bahawa Islam sangat mengalakkan innovasi dan ilmu pengetahuan dalam pelbagai bidang.Pameran Islam ini membuktikan bahawa pencipta-penyelidik Islam memberi impak yang begitu ketara sekali dengan teknologi masa kini. 

Teknologi kamera, astrologi, navigasi, bagaimana kita mengukur masa, penerbangan, pembedahan dan macam-macam lagi. Seribu satu macamlah.. inovasi ciptaan penyelidik muslim yg hasilnya kita nikmati hingga kehari ini.

"Saya harap ianya boleh mendorongkan lagi anak muda kita, tekun belajar..satu mengenai latarbelakang sesuatu teknologi, boleh mengalakkan mereka pula sikap ingin tahu dan menyelidik perkara-perkara baru yang belum diketahui pada waktu ini". Jelasnya.

YAB Menteri Besar juga berharap pameran yang dibuat hingga ke bulan Mac, akan disertai oleh sekolah-sekolah di Kedah dan menghantar seramai mungkin menghantar pelajar-pelajar kerana pameran ini ianya bukan hanya pameran tapi ilmu pengetahuan yang penting kepada para pelajar.

Untuk melawat pameran Islam yang amat menarik ini, anda boleh kunjung ke Muzium negeri Kedah mulai dari hari ini hingga ke bulan Mac nanti.

Bayaran Masuk.

RM10 Dewasa
RM5 Kanak-kanak (7 - 17 tahun)
RM2 Untuk Pra Sekolah

Ada package untuk sekolah dan keluarga.

‪#‎Islam‬ ‪#‎PameranIslam‬ ‪#‎HanyaDiKedah‬ ‪#‎KedahSerataRata‬‪#‎DiscoverKedah‬
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Post a Comment

Item Reviewed: Pameran Kegemilangan Tamadun Islam di Muzium Kedah #DiscoverKedah2016 Rating: 5 Reviewed By: Anak Melayu
Scroll to Top