Latest News

Thursday, 8 January 2015

12,917 Unit Rumah Dibina Pada Tahun 2014 di KedahKerajaan Negeri Kedah yakin sasaran pembinaan 6,000 unit rumah setahun pada tahun ini dapat dicapai sekaligus membantu menambah pelaburan asing di negeri ini.

Jelasnya walaupun pada tahun 2013, kerajaan negeri tidak mencapai sasaran tersebut, namun prestasi pada tahun 2014 yang memberangsangkan mampu menjadi pendorong.

"Pada tahun 2013, dalam tempoh 7 bulan kita hanya dapat siapkan 4,801 unit rumah, namun pada 2014 kita siapkan untuk ditawar 2,322 unit rumah manakala dalam proses pelaksanaan iaitu mendapat kelulusan dan pembinaan ialah 10,595 unit menjadikan jumlahnya sebanyak 12,917 unit. Ini dua kali ganda daripada sasaran kita," katanya.

DS Mukhriz berkata keyakinan itu turut didorong oleh bantuan daripada agensi-agensi kerajaan yang tampil membantu seperti Syarikat Perumahan Negara Berhad dan Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA).


Rumah kos sederhana akan dikenali sebagai Rumah Kasih Rakyat, rumah kos sederhana rendah akan dikenali sebagai Rumah Aman Kedah manakala rumah kos rendah akan dikenali sebagai Rumah Makmur Kedah.

Penjenamaan semula kategori rumah berkenaan adalah dilihat dari segi aspek pemasaran.

"Kalau kita kategorikan sesuatu projek sebagai kos rendah, dan sebagainya ini menggambarkan keupayaan satu-satu isi rumah itu.

"Kita nak kualiti dan kemudahan adalah sama, tiada yang tak elok, dari segi penjenamaan semula akan timbullah perasaan lebih selesa dengan rumah yang kita tawarkan," kata YAB DS Mukhriz ketika menyampaikan kunci rumah dalam satu majlis kepada 406 pemilik rumah di Desa Bidara.

Projek perumahan syarikat Darulaman Realty Sdn Bhd terbahagi kepada 84 unit rumah kos rendah dan 322 unit rumah kos sederhana.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Post a Comment

Item Reviewed: 12,917 Unit Rumah Dibina Pada Tahun 2014 di Kedah Rating: 5 Reviewed By: medan tempur
Scroll to Top