Latest News

Tuesday, 25 October 2016

Cerita Kawaq Masuk Kampung - @MukhrizMahathir


Pada ceramah di Kampung Kandis Jerlun tempohari, admin tertarik dengan cerita oleh Dato Seri Hj Mukhriz Tun Mahathir mengenai kawaq dalam kampung.
Ceritanya lebih kurang macam ni,

Ada seorang penyamun (orang Kedah panggil kawaq) telah menceroboh ke rumah kita dan curi semua barang kemas orang perempuan kita. Lepas dia curi (samun) dia lari seberang ke Siam (Thailand) dan jual atau pajak semua barang kemas orang perempuan kita tu.

Kita kenal penyamun ni, sebab dia pun bukan orang kecil-kecil. Jadi kita pun buat laporan pada pihak berkuasa. Tapi malangnya, kita pulak yang ditangkap. Kemudian lepas ditangkap kita call pulak peguam untuk datang jamin. Tapi malangnya sekali dengan peguam kita pula ditangkap oleh pihak berkenaan.

Yang kawaq ni pula, hidup bermaharaja lela. Dia beli macam-macam, belanja tu, belanja ni. Maklumlah dapat duit banyak. Duit tu dari barang kemas orang perempuan kita ni.
Satu hari bila kita pun bila dah boleh keluar dari lokap tu, kita kenai dia sebenarnya. Kita ternampak dia, kita pegang dia.

“Hang pecah masuk rumah aku, ambik barang kemas orang perempuan aku pi juai, lanie hang dok belanja duit aku sebenarnya”.

Dia jawab apa tau? “Dak, ada arahan bos sebenarnya, bos yang suruh”. Kita pun minta nombor bos dia, call dan jumpa.

Bos tak mengaku kata tu arahan dari dia. Bos tu kata kawaq tu tipu, mana ada dia suruh pun. Kita pun balik dan tanya semula kawaq tu. Bos hang kata dak. Kawaq tu jawab, mana boleh dia kata dak, dia siap bagi arahan bertulis dan sign. Kita pun tengok surat tu, memang sah bos tu sign. Jadi kita pun pi balik kat bos tu. Kita bagitau dia, kawaq tu tunjuk surat yang bos sign.

Nak tau bos tu jawab apa?

“Saya sign, tapi saya taktau apa yang saya sign”. Boleh ka, seorang bos bagi arahan berdasarkan hitam putih dan tandatangan, tapi boleh mengaku tak tahu apa surat yang dia tandatangan tu?

Kita habaq kat dia, Ini kes jenayah dan aniaya.. dia curi barang saya dan pi juai, saya teraniaya. Bos tu jawab, ni bukan jenayah, tapi kes tadbir urus yang lemah. Sedangkan barang kita yang kena curi tu.
Sambil-sambil tu kita pun mengadu la kat orang kampong. Sebab kawaq tu pun dok sama kampong dengan kita.

Kawaq ni punya la cekap, duit yang curi tu, dia pi belanja habis satu kampong. Orang kampong, semua seronok, siap puji lagi. “Baik sungguh kawan tu, hari tu tumbang dua, tiga ekor buat kenduri bagi kami semua makan. Bukan setakat tu saja, ada juga orang kampong dua, tiga orang dia pi hantaq pi haji, cukup baik la orang ni.

Kita pula dok habaq, baik apa, dia ambik duit aku, yang dia dok belanja hangpa tu sebenarnya duit aku, barang kemas orang perempuan aku dia jual.
Tapi orang kampong tetap tak percaya.

Ini masalah sebenarnya, walaupun barangnya yang dicuri, tapi sampai hari ni dia tak boleh buat apa kat kawaq tu. Dia mengadu sini sana, tapi orang kampong tetap kata dia terlalu baik. Bila dia buat laporan kat pihak berkuasa, pihak berkuasa pun tak percaya, dan sekali dengan dia masuk dalam.
Inilah yang sebenarnya berlaku pada 1MDB. Kita menjadi mangsa..wang dicuri, kemudian ditipu oleh kawaq untuk selamatkan dirinya.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Post a Comment

Item Reviewed: Cerita Kawaq Masuk Kampung - @MukhrizMahathir Rating: 5 Reviewed By: McTheory
Scroll to Top