Latest News

Monday, 2 October 2017

Syed Saddiq ketepi Oxford demi tanah air (Video)Antara tawaran Universiti Oxford di England dan perjuangan politik di Malaysia, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman memilih yang kedua.

Walaupun politik tidak menjadi keutamaan teratasnya, bekas juara debat Asia itu menjelaskan hatinya tidak akan bersama di Oxford.

"Hati saya akan tetap berada di Malaysia," katanya.

Ketua Pemuda Parti Pribumi Bersatu Malaysia (ARMADA) itu mengadakan sidang media di Hotel Seri Pasifik hari ini. Perkembangan itu menimbulkan tanda tanya kerana ia berlangsung tanpa diketahui pemimpin pertubuhan berkenaan.

Pemilihan hotel itu yang mempunyai kaitan dengan Umno semakin menguatkan lagi gosip mengenai masa depan Syed Saddiq.

Menurutnya sebelum ini dia menerima tawaran melanjutkan pengajian di peringkat sarjana dalam bidang dasar awam di universiti berprestij itu.

"Ia bukan keputusan yang mudah tetapi saya kena memilih.

"Saya buat ketetapan untuk mengetepikan seketika tawaran Oxford dan fokus kepada perjuangan ini," katanya.

Dengan keputusan itu juga Syed Saddiq memberitahu dia terlepas biasiswa bernilai RM400,000.

Selepas ini, katanya, jika mahu menyambung pengajian di Oxford dia tidak lagi layak mendapat sebarang bantuan biasiswa yang ada kaitan dengan universiti berkenaan.

Syed Saddiq juga berkata sidang media hari ini berpunca daripada "konspirasi" oleh seseorang yang berada di luar Pakatan Harapan.

Katanya individu itu menawarkan habuan bernilai RM5 juta dan peruntukan membuka sekolah debat di seluruh negara jika menurut kemahuan mereka.

Baru berusia 25 tahun nama Syed Saddiq menjadi perhatian selepas dia bersikap lantang kepada kerajaan.

Bagaimanapun kehadirannya sebagai Seorang daripada pemimpin utama BERSATU yang ditubuhkan Tun Dr Mahathir bersama Tan Sri Muhyiddin Yassin itu kurang disenangi sesetengah pihak dalam parti berkenaan.


Read more at https://www.malaysiakini.com/news/396983#MhPkIeRdJZKmOMuZ.99


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Post a Comment

Item Reviewed: Syed Saddiq ketepi Oxford demi tanah air (Video) Rating: 5 Reviewed By: Anak Melayu
Scroll to Top