Latest News

Sunday, 30 December 2018

Dr M tetap pegang janji serah jawatan PM pada AnwarPengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Dr Mahathir Mohamad mengulangi pendiriannya untuk berpegang pada janji menyerahkan jawatan perdana menteri kepada Presiden PKR, Anwar Ibrahim.

Kenyataan itu dikeluarkan selepas seorang perwakilan daripada Kelantan, Zulkifli Zakaria pada Perhimpunan Agung Tahunan Bersatu ke-2 hari ini mencadangkan agar Mahathir kekal sebagai perdana menteri sehingga pilihan raya umum (PRU) ke-15.

"Macam-macam orang ada pendapat, mereka ada pendapat masing-masing.

"Itu pendapat mereka tapi kena pegang kepada janji,” katanya kepada pemberita di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), hari ini.

Sumber memaklumkan cadangan itu dibangkitkan ketika perwakilan berkenaan membahas ucapan dasar presiden, Muhyiddin Yassin.

Sesi perbahasan berkenaan diadakan secara tertutup.

Untuk rekod, Anwar sebelum ini dinamakan sebagai individu yang akan menggantikan Mahathir sebagai perdana menteri.

Cadangan agar Mahathir kekal sebagai perdana menteri sehingga penggal berikutnya juga pernah dibangkitkan sebelum ini oleh Bersatu Setiawangsa.

Pada 3 Nov lalu, Mahathir berjanji akan menyerahkan jawatan itu kepada Anwar selepas dua tahun.

Sementara itu, diminta mengulas reaksi perwakilan yang bersetuju dengan usul itu, sambil tersenyum Mahathir berkata: "Mana saya tahu, tapi ramai yang berdiri.”

Dr Mahathir juga dijangka akan mengulas isu tersebut ketika ucapan penggulungan persidangan itu, petang ini.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Laporan ini disediakan oleh Anne Muhammad, Alyaa Alhadjri dan Norman Goh.


Malaysia Kini 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Post a Comment

Item Reviewed: Dr M tetap pegang janji serah jawatan PM pada Anwar Rating: 5 Reviewed By: Anak Melayu
Scroll to Top