Latest News

Thursday, 15 June 2017

Al-Fatihah : Dua juruterbang Hawk 108 terkorban


DUA juruterbang TUDM yang terkorban apabila pesawat Hawk 108 terhempas di kawasan hutan paya Chukai, Kemaman pada jam 2.30 petang tadi. Mejar Mohd Hasri Zahari dari Bandar Baru Jempol, Negeri Sembilan (kiri) dan Mejar Yazmi Mohamed Yusof dari Kuala Lumpur.KUANTAN: Dua juruterbang pesawat Hawk 108 Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang dilaporkan hilang jam 11.30 pagi tadi disahkan meninggal dunia. 

Mereka ditemui kira-kira jam 2.30 petang tadi di kawasan berhampiran Kampung Chukai, dekat Kemaman, Terengganu. Perkara itu disahkan Panglima Tentera Udara, Jeneral Datuk Seri Affendi Buang pada sidang media khas di Pangkalan TUDM Kuantan, di sini, sebentar tadi. 

Beliau berkata, mayat mangsa ditemui 20 meter antara satu sama lain dengan payung terjun masing-masing. "Kita percaya mereka sempat menarik kerusi anjal ketika pesawat itu mula hilang kawalan. "Mereka adalah juruterbang berpengalaman dan ini adalah kehilangan besar kepada kami. "Juruterbang yang meninggal dunia ialah Mejar Mohd Hasri Zahari dan Mejar Yazmi Mohamed Yusof," katanya. 

Mejar Mohd Hasri dari Bandar Baru Jempol, Negeri Sembilan manakala Mejar Yazmi Mohamed Yusof dari Kuala Lumpur.

BHarian


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 comments:

Post a Comment

Item Reviewed: Al-Fatihah : Dua juruterbang Hawk 108 terkorban Rating: 5 Reviewed By: Anak Melayu
Scroll to Top